Vabljeni na izobraževanje o klapavicah: učna delavnica na morju

27. 08. 2020
BREZPLAČNO IZOBRAŽEVANJE O KLAPAVICAH za člane LAS Istre
LAS Istre za vse člane LAS Istre in tiste, ki bi to radi postali, organizira brezplačno izobraževanje o klapavicah - Gastro project Okusi Morje 2, ki bo potekalo v sredo 2. 9. 2020 na morju.
Školjka mediteranska klapavica (v nadaljevanju klapavica) je ena najbolj razširjenih školjk v Evropi, še posebej je pomembna zaradi svoje razširjenosti v gojiščih Sredozemlja in vzhodnega Atlantika (Španija).
Ideja za operacijo Okusi morje se je razvila zaradi nepoznavanja slovenske klapavice. Mnogi ne vedo, da tudi v Sloveniji gojimo visoko kvalitetne klapavice, ki so zelo zdravo živilo, ki je vsem cenovno dostopno.
PROGRAM IZOBRAŽEVANJA:
Ob 10.00 uri bo zbor udeležencev na Ukmarjevem trgu v Kopru.
Nato se bomo z ladjo popeljali na školjčišča klapavic. S praktično delavnico se bo udeležencem izobraževanja prikazalo način gojenja, ki je značilen za področje Tržaškega zaliva. Predstavljeni bodo pozitivni učinki uživanja klapavic na človeško telo, saj so zelo zdravo in za telo pomembno živilo. Poudariti se želi prednosti gojenja školjk, katere pridobivajo iz kontroliranega okolja. Školjke živijo v odprtemu morskemu sistemu, ki je podvržen različnim vplivom. Predstavili vam bodo kaj je to toksično cvetenje in katere analize se opravljajo, da školjke do nas pridejo varne. Naučili vas bodo tudi kako prepoznati svežo školjko ter podali nekaj idej za pripravo svežih školjk doma. Povratek je predviden ob 16. uri. 
Za udeležbo je potrebna predhodna prijava preko spletnega obrazca TUKAJ. Možna je prijava do dveh oseb na člana LAS Istre. 
Pri izvedbi dogodka upoštevamo vsa varnostna navodila s strani NIJZ. Dogodek je vremensko pogojen. V primeru slabe napovedi, se dogodek prestavi na naslednji možni termin. Število mest je omejeno!
Vabljeni z nami v Učilnico na morju.