Vabilo na ogled pilotnega obrata akvaponike

16. 10. 2019

V oktobru in novembru KZ Agraria Koper bo organizirala ogled poskusnih pilotskih obratov akvaponike, najprej v Kopru in nato še v Porciji v Italiji: ne zamudite! Odprli so rezervacije za Koper (23. oktobra) in za Porcijo (14. novembra).

Če se želite prijaviti, preprosto pošljite e-poštno sporočilo na blueg.shoreline@gmail.com ali patricija.pirnat@kz-agraria.si in navedite sledeči stavek: "Sodelujem pri ogledu akvaponskega obrata 23. oktobra v Kopru" ali "Sodelujem pri ogledu akvaponskega obrata 14. novembra v Porciji" Naročila sprejemajo najkasneje do ponedeljka 21.10.2019.

 Kaj je akvaponika?

 Akvaponika je gojenje rastlin in vodnih organizmov v sožitju.

Zakaj KZ Agraria Koper vidi priložnosti v tem načinu pridelave?

Manjša poraba vode, zelenjava in dišavnice brez pesticidov, morje je osiromašeno z ribami zato lahko tudi na takšen način poskrbimo, da bo na naših krožnikih riba, riba je lokalno pridelana in ne bo pripotovala 1000 in več kilometrov stran. Predvsem vidimo tukaj prednost pri reji rib tudi za javne zavode. Veliko se od ribe v prehrani uporablja prav panga (afriški som) in ta dosega lepe rezultate v akvaponskem sistemu.

Sistem lahko postavimo v degradirana območja, zapuščene hale inp. manjša poraba vode.

Ostale prednosti akvaponike so tudi: manjša poraba gnojil, stalna dostopnost hranil omogoča hitrejšo in gostejšo rast rastlin, zmanjšana poraba energije in emisij toplogrednih plinov. Na podlagi teh značilnosti, akvaponika velja za zeleno tehnologijo. Vpeljava akvaponike v okviru predlaganega projekta predstavlja konkretno možnost za razvoj pridelovalne industrije in ustvarjanje novih zaposlitvenih možnosti za prebivalce iz programskega območja. Glavni cilj projekta BLUEGRASS je spodbujanje razvoja in vpeljevanje novih inovativnih pridelovalnih tehnologij na programskem območju.

Akvaponski sistem se je pokazal tudi dober terapevtski sistem. Ponuja nam zelo različne inovativne rešitve.

Spodaj je predstavljen okvirni program.

 

Program bo potekal na lokaciji: Vrtnarija Purissima, Sp. Škofije 11 E,6281  Škofije

 

PROGRAM

11:00 -11:15 uvodni pozdrav

11:15 - 12:30 ogled akvaponskega obrata

12:30 - 14:00 pogostitev

14:00 - 15:00 aktivnosti v obratu

Iz organizacijskih razlogov vas prosimo, da nam prijave za obisk v Kopru pošljete do četrtka, 17. oktobra. Do takrat vam iz KZ Agraria ostajajo na voljo za vsa nadaljnja pojasnila.

Udeležba je brezplačna!