RIBIČ NAJ BO! - Vsak svetilnik sveti drugače

28. 06. 2021

RIBIČ NAJ BO! – Vsak svetilnik sveti drugače

Svetílnik je naprava, ki z oddajanjem svetlobnih signalov omogoča ladja orientacijo.

Vsak svetilnik ima svojo karakteristično in stalno barvo svetlobe; belo, rdečo ali zeleno, in točno določeno časovno zaporedje teme in svetlobe, tako da mornarji lahko z gotovostjo ugotovijo s katerega svetilnika prihaja svetloba. Lega in karakteristike svetilnika so vnešene v pomorske zemljevide.

Zanimivost: Najmočnejši svetilniki, ki so bili nameščeni na visokih stolpih so imeli doseg tudi do 50 kilometrov.

Manjši svetilniki, so v pristaniščih za označevaje pomolov so danes avtomatizirani. Svetilnike nadomeščajo modernejše navigacijske naprave, ki s pomočjo satelitske navigacije omogočajo še bolj varno plovbo.

Vir: Wikipedia

O projektu:

Od julija 2019  so na GEPŠ Piran, kot vodilni partner vključeni v projekt RIBIČ NAJ BO! (Usposobljen, ozaveščen in varen ribič naj bo)Projekt se bo izvajal vse do 1. 12. 2021, vrednost operacije pa je 252.906,13€, z 85% deležem sofinanciranja.

CILJ projekta: Diverzifikacija ribištva v povezavi s turizmom.

Vpliv operacije na LAS ISTRA : približati ribištvo kot poklic in okrepiti zdrav odnos do morja s poudarkom na trajnostnem razvoju! Poudarek vloge ribištva kot gospodarske dejavnosti in kulturne dediščine ter pomeni rib v prehrani kot gastronomski zaklad!