Predstavitev projekta: Mreža in virtualizacija butičnih muzejev LAS Istre

21. 10. 2021

Kulturna in naravna dediščina slovenske Istre na enem mestu

 

Slovenska Istra, 21. 10. 2021: Projektna jesen bogata z mnogimi rezultati, ki jih je ustvarilo partnerstvo štirih obalnih občin oziroma njihovih predstavnikov.

Nabor istrske naravne in kulturne dediščine na enem mestu

Poletje in pričetek jeseni v slovenski Istri sta bila poleg sonca, morja in živahnega vrveža, zaznamovano tudi z mnogimi pripravami na zaključek projekta #BUTMUZ, Mreža in virtualizacija butičnih muzejev podeželja LAS Istre. Namen projekta, katerega znak akronim #BUTMUZ že sam namiguje na digitalizacijo, je namenjen promociji, digitalizaciji podeželja slovenske Istre in njenih butičnih muzejev. Združeni v partnerstvo pod okriljem LAS Istre sodelujejo Občina Izola kot vodilni partner, TZ Izola, Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Inštitut IRRIS in Občina Ankaran.

Osrednji cilj je vzpostavitev spletnega mesta, na katerem je zbrana kulturna in naravna dediščina slovenske Istre. Tako se snuje mreža v kateri bo predstavljenih približno 300 eksponatov in lokacij, ki so povezane z dediščino slovenske Istre. Večina eksponatov in lokacij je bila posneta v sodobnih tehnikah, na ogled pa bodo tudi arhivske fotografije in ostali materiali. Spletno mesto bo uporabno orodje, h kateremu se bodo zatekli obiskovalci, kar pa je še pomembneje, predstavljalo bo nabor digitalizirane dediščine, ki bo na privlačen in praktičen način približana tudi mlajšim generacijam.

Zavest o dediščini bližje tudi mladim

Z zavedanjem o pomembnosti ohranjanja dediščine, je projekt ciljno naravnan tudi na mlajšo generacijo. Nastalo je namreč učno gradivo (delovni zvezek, priročnik za učitelje in starše) za drugo triado OŠ, ki se trenutno predstavlja tudi radovednežem v šolskih klopeh.

Da bo obiskovalcem olajšano raziskovanje bogate dediščine obalnega in priobalnega območja, so v projektu nastali štirje turistični itinerariji, ki lahko služijo kot načrt poti ali zgolj ideja za izlet. Za vse, ki pa bi Istro in njeno zaledje radi začutili v svoji polnosti, je sestavljen tudi dvodnevni itinerarij, ki omogoča da poleg dediščine, doživite tudi okuse in resnično začutite utrip zelenega podeželja.

Predstavitve turističnega produkta

Kot rečeno, je jesen čas zaključka projektnih aktivnosti. V tem mesecu partnerstvo izvaja predstavitve turističnega produkta in itinerarijev za širšo javnost – novinarje, turistične delavce, v novembru pa bo potekala tudi online oglaševalska kampanja.

Izdelane bodo strokovne podlage v obliki dokumenta za identifikacijo novega butičnega muzeja slovenske ribiške in industrijske dediščine z investicijskim program in akcijskim načrtom del za vzpostavitev interaktivne hiše ribiške industrije Slovenije (butičnega muzeja ribištva in ribiške industrije) na območju nekdanje tovarne ARGO v Izoli.

Projekt je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Pripravila: Tjaša Likar, TZ Izola

FOTO: TZ Izola