OPERACIJA DIZRO: MORJE ĆISTIJO S QUICK SILVER

30. 07. 2021
MORJE ČISTIJO S QUICK SILVER
V morju žal nenajdemo le morskih bitij, temveč tudi zapuščeno ribiško orodje, ki je tihi uničevalec morkega sveta.
Zavod za pomorske dejavnosti Koper je zato s partnerjem Zanestra d. o. o., v okviru Javnega poziva LAS Istre v letu 2017 za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre 2014-2020, prijavil operacijo »Dvig izgubljenega oziroma zapuščenega ribolovnega orodja v Slovenskem morju«. 
Dolgoročni namen operacije je  očistiti dno morja ter tako ohraniti morsko biodiverziteto. Interventno reševanje izgubljenega ribolovnega orodja pomeni neposredno gospodarsko korist za ribiča (mrež ni potrebno nadomestiti). Odstranitev zapuščenega ribolovnega orodja predstavlja povečanje možnosti za razvoj biodiverzitete na očiščenih lokacijah morskega okolja.
Ko se boste naslednjič sprehajali po Kopru, naredite kakšen korak več in pridite na ribiški pomol. Tam boste našli  Quick Silver
Quick Silver je barka s katero opravljajo dvige izgubljenega oziroma zapuščenega ribolovnega orodja v Slovenskem morju.
Plovilo je bilo dobavljeno in registrirano dne 15.04.2019.
Kot zanimivost naj povemo, da je operacija DIZRO, ki v našem primeru pomeni kratico za dvig izgubljenega oz. zavrženega ribolovnega orodja, dobila ime po plovilu, ki so ga med prvimi uporabljali Francozi za ribolov na kapesante (Jakobove pokrovače).