Najbuljše iz Istre: »Gunja po šparingi«

17. 04. 2023

Knjigarna in založba Libris vabi v soboto, 22. aprila, ob 14. uri v Gračišče na prireditev  »Gunja po šparingi«. Po vasi bo tako dišalo po dobrotah iz šparigne, donela bo glasba ljudskega izročila, stojnice se bodo šibile pod težo istrskih dobrot, mladež iz Gračišča in ostali nastopajoči pa bodo poskrbeli za to, da boste dodobra spoznali istrsko narečje, istrsko glasbo in »štorje«, ki bodo zvabile nasmeh na vaše obraze.

Posebno pozornost bodo na dogodku, ki poteka v sklopu operacije Najbuljše iz Istre, ki ga preko razpisa LAS Istre sofinancirata Republika Slovenija in Evropski sklad za regionalni razvoj, bodo namenili eni prvih Šavrink Mariji Franca, ki je svoje dogodivščine med popotovanjem po Istri, od »glihanja« jajc dalje, zapisala v knjigah Šavrinske zgodbe.

Od 14. ure dalje bodo nastopili člani TŠKD Sv. Miklavž, za glasbeno kuliso bosta poskrebli pevska skupina Kantadore in ženska pevska skupina Mandrač, učenci osnovne šole Istrskega odreda Gračišče pa bodo v dialektu prikazali »štorije«. Za željne raziskovanja, bo v popoldanskem času organiziran tudi voden ogled vasi, sicer pa ne bo manjkalo niti dobrot s katerimi bodo obiskovalci lahko razvajali brbončice. Domače gospodinje iz TŠKD Sv. Miklavž Gračišče bodo pripravile špargljeve dobrote, Knjigarna in založba Libris prinaša knjige o narečju, istrske recepte in še kaj, sicer pa svojo prisotnost napovedujejo tudi vinarji Vina Bordon, Bio-Organic Vina Montis&Eko Laura, Kantina Romano,  Di Kappa tartufi, Turizem na kmetiji Red Fairytale, Domačija Ražman, Pridelava medu Babič Klavdij, Martina Jazič, na stojnicah pa bo moč kupiti tudi ročne izdelke, zelišče in drugo.

V primeru slabega vremena bo kulturni program potekal v dvorani, s pričetkom ob 19. uri.

Dogodek »Gunja po šparingi« poteka v sklopu operacije Najbuljše iz Istre, ki ga preko razpisa LAS Istre sofinancirata Republika Slovenija in Evropski sklad za regionalni razvoj. Z dogodkom želijo spodbujati pomen ohranjanja nesnovne kulturne dediščine, osveščanje lokalnega prebivalstva o trajnostnem turizmu, ribolovu, kmetijstvu, obrtništvu, storitvah in proizvodov ter nagovarjati ciljno javnost k nakupu pridelkov in izdelkov ter storitev, ki ne ogrožajo okolja in so lokalnega izvora ter prispevajo k boljšemu gospodarskemu razvoju regije. Ena od prioritet na dogodkih Najboljše iz Istre bo prehod v zeleno gospodarstvo ter trajnostno upravljanje z viri preko preprečevanja nastajanja odpadkov, ponovne uporabe in boljšega ločevanja odpadkov.