Skupaj premagujemo izzive in soustvarjamo nepozabne zgodbe

19. 01. 2022

Skupaj premagujemo izzive in soustvarjamo nepozabne zgodbe

V preteklem letu smo z ekipo lokalne akcijske skupine (v nadaljevanju LAS) Istre veliko doprinesli k razvoju in povezovanju na območju občin Ankaran, Izola, Koper in Piran. Uspešno izpeljani projekti, zadovoljni prijavitelji in izpeljani številni dogodki so le nekateri pokazatelji trdega dela, predanosti in srčnosti.

                           

                           

Kljub vsem izzivom, ki nam jih prinaša nova družbena realnost, smo uspeli realizirati začrtane cilje.

Na LAS-u smo v preteklem letu razpisali kar tri nove javne pozive, za vse tri sklade: Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo (ESPR), Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP) in Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR) ter težili k porabi vseh razpoložljivih sredstev. V zakulisju, daleč stran od oči, sicer še vedno prevladuje administrativno delo, ki pa se poplača s končnimi rezultati operacij.

Veliko truda in predanosti smo vložili v svetovanja za izpeljavo operacij, prijave na javne pozive in v povezovanje ribičev, kmetov in ostalih skupin. Ponosni smo na čisto vsako operacijo, ki je zrastla v okrilju LAS Istre, saj smo skupaj z vsako zrastli tudi mi. Zahvaljujemo se vam za vso zaupanje in srčne odnose. Veseli nas, da skupaj premagujemo izzive in ustvarjamo nepozabne zgodbe.

V sklopu projekta Katamaran smo v preteklem letu pridobili novo plovilo, ki je privezano v koprskem zalivu. Na plovilu ponujajo domače kulinarične jedi iz lokalnih sestavin. Ni manjkalo niti uspešno izpeljanih dogodkov kot npr. Malvazije v pristanu, ki je bil izpeljan v sodelovanju s čezmejnim GAL Carso in Gušti Ištrijani.

                            

                            

Namen dogodka Gušti Ištrijani je bil promocija in predstavitev gastronomske ponudbe članov LAS Istre. Veseli nas, da so se dogodka udeležili tudi trije župani obalnih občin in sicer A. Bržan (Koper), G. Zadkovič (Piran) in D. Markočič (Izola).

Ekipa LAS Istre se je skupaj z Društvom za razvoj slovenskega podeželja udeležila strokovne ekskurzije v Estoniji. Povezali smo se s predstavniki ostalih udeleženih LAS in spoznali utečene dobre prakse iz različnih predelov Evrope.

Podali smo se tudi v filmske vode. LAS Istre je namreč sodeloval pri nastajanju dokumentarnega filma Contour Slovenjia, s ciljem, promocije območja LAS Istre: krajev, gastronomsko turistične ponudbe, kolesarskih poti, istrskega podeželja doma in po svetu ter članov LAS.

Prav tako smo izdelali veliko promocijskih videoposnetkov naših članov in projektov LAS Istre, katere si lahko ogledate na naši facebook strani.

                                                                 

V letu 2021 so se zaključili nekateri projekti LAS Istre: Uporabni odpadki, Ekosop Istra, Od mlina do mlina (MiR), Morski prevozi, Uživajmo podeželje 2, Dizro, Katamaran, Okusi morje 2, Starodobniki, Butmuz, Vrt purissima in Maristra. Več o projektih LAS Istre si lahko preberete na naši spletni strani. Prisotni smo bili tudi na dogodku Bela Istrijana v Šmarjah, kjer smo predstavili tri projekte LAS Istre: Istralekt, Fisheko in Dizro.

Poskrbeli smo tudi za naše člane, saj smo organizirali strokovno ekskurzijo v Goriška brda in jih popeljali na ogled dobrih praks. V poletnih mesecih pa smo za njihovo promocijo imeli stojnice LAS Istre na vaških praznikih v Padni, Novi vasi in Svetemu Petru.

                             

                             

V letu 2021 sta nas obiskala državni sekretar Anton Harej in Alina Cunk Perklič, vodja Koordinacijskega odbora CLLD na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

                             

Nenazadnje je LAS Istre v sodelovanju z Občino Izola in Komunalo Izola pridobil tudi "showroom" v centru mesta Izola, na Ljubljanski ulici, kjer se nahaja tudi TIC Izola. Namen prostora je, da se v program ponudbe umesti ponudba naših članov LAS Istre, ki bodo lahko prostor uporabljali tudi za promocije in degustacije. »Showroom« bomo dokončno uredili in usposobili v začetku leta 2022.

Veselimo se dogajanja v letošnjem letu in z odprtim srcem sprejemamo nove izzive, ki jih na LAS-u vedno prepoznamo kot nove priložnosti.