Ribič naj bo! - Sezona ribolova. Kdaj kaj?

20. 08. 2021

Ribič naj bo! - Sezona ribolova. Kdaj kaj?

Ribič Matjaž Radin nam je zaupal, da je morju tako, kot v sadovnjaku. Tako, kot imamo v sadovnjaku sezono češenj, hrušk, jaboljk ... tako je v morju z morksimi biti.

"V drugi polovici leta se začne z muškatnimi hobotnicami, tigrasto kozico...preidemo v sezono orad in ribonov, nadaljujemo z morskimi listi, brancini, moli, sipami, ...Do novega leta je izbira zelo pestra. Po novem letu, v prvi polovici leta pa je stanje ravno obratno, zelo mizerno. S pasivnoimi ribolovnimi orodji se lovi ciplje, sicer pa rombe in mole."

O projektu:

Od julija 2019  so na GEPŠ Piran, kot vodilni partner vključeni v projekt RIBIČ NAJ BO! (Usposobljen, ozaveščen in varen ribič naj bo). Projekt se bo izvajal vse do 1. 12. 2021, vrednost operacije pa je 252.906,13€, z 85% deležem sofinanciranja.

CILJ projekta: Diverzifikacija ribištva v povezavi s turizmom.

Vpliv operacije na LAS ISTRA : približati ribištvo kot poklic in okrepiti zdrav odnos do morja s poudarkom na trajnostnem razvoju! Poudarek vloge ribištva kot gospodarske dejavnosti in kulturne dediščine ter pomeni rib v prehrani kot gastronomski zaklad!