Namen operacije “ISTRIJANKO” je razvoj gurmanskih proizvodov Slovenske Istre z vključevanjem ranljivih skupin.
Operacija dodajanja vrednosti lokalnim kmetijskih pridelkom kateri pripomorejo k dvigu identitete celotnega območja. Uvaja inovativne in trajnostne rešitve v kmetijstvu v povezavi s trženjem lokalno pridelanih ekoloških živil. Z operacijo bomo dosegli številne pozitivne učinke v smeri okoljske ozaveščenosti, uvedli bomo elemente socialnega podjetništva z vključevanjem ranljivih skupin, povečali konkurenčnost lokalnega kmetijstva, spodbujali kilometer »0« prodajne verige, razvili lokalne produkte in spodbujali samooskrbo, spodbujali manjše onesnaževanje narave z uporabo ekoloških sredstev v kmetijstvu ter povezovali podeželje z urbanimi delom.
Glavni cilji operacije so:
- Promocija in trženje izdelkov iz lokalno pridelanega paradižnika sorte San Marzano značilno sladkega okusa z malo kislosti. Ekološko gojenje te sorte paradižnika je novost na našem področju.
- Dodajanje vrednosti lokalnim ekološkim kmetijskim pridelkom in dvig lokalne samooskrbe
- Vključevanje ranljivih skupin v proizvodni proces, kateri bo pripomogel k lažjemu in boljšemu vključevanju ljudi s posebnimi potrebami v družbo. V projektu bo sodelovalo Društvo izhod teen challenge – rehabilitacijski center za zdravljenje odvisnosti ter DDTC Barčica.
- Razvoj prvega lokalno pridelanega kečapa ter paradižnika v konzervi ter ustanovitev novega delovnega mesta
Povezava na spletno stran Evropske komisije, namenjene EKSRP: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/rural-development_en in spletna stran PRP: www.program-podezelja.si/