V iskanju priložnosti za ribištvo, akvakulturo in kmetijstvo s čezmejnim sodelovanjem

15. 09. 2018

V petek, 14. 9. 2018 so v sklopu projekta Fish-Agro Tech CBC na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo izpeljali delavnico, katere so se udeležili ribiči in tisti, ki jih zanima akvakultura.

Namen projekta je na področju ribištva, akvakulture in kmetijstva okrepiti sodelovanje ob slovensko-italijanski meji ter ugotoviti priložnosti možnih tehnoloških rešitev s pristopom odprtih inovacij ter pristopa CLLD (lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost). Pri CLLD pristopu gre za ozaveščanje subjektov, ki delujejo na navedenih področjih na čezmejnem območju o prepoznavanju in uporabi inovativnih rešitev, ki jih ponujajo znanstvene in tehnološke raziskave.

Projekt taja od 1.7.2018 in se bo izvajal do 31.12.2018 v okviru čezmejnega EU programa Interreg Italia-Slovenija, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner projekta je Aries iz Trsta, ostala dva projektna partnerja na italijanski strani sta še Area Science Park in GAL Carso - LAS Kras. Slovenski projektni partnerji pa so Tehnološki park Ljubljana, Primorska gospodarska zbornica in Nacionalni inštitut za biologijo. Lokalna akcijska skupina LAS Istre pa v projektu sodeluje kot pridruženi partner.

Vključena podjetja bodo imela celostno podporo partnerjev in strokovnjakov, od začetka pri prepoznavanju potreb po inovacijah kot tudi kasneje pri implementaciji ustreznih rešitev. Na ta način bodo postavljeni temelji za iskanje skupnih predlogov in inovativnih rešitev, ki jih bo mogoče prenesti na podjetja, ki delujejo na področju ribištva, akvakulture in kmetijstva. Poleg tega pa se bo spodbujalo čezmejno sodelovanje.

V sklopu projekta se trenutno izvaja faza raziskovanja potreb po tehnoloških in procesnih inovacijah podjetij s področja ribištva, akvakulture ter kmetijstva v Italiji in Sloveniji. Pričele so se tudi aktivnosti mapiranja priložnosti, ki jih ponujajo inovacije in vrednotenje možnosti njihove  implementacije na že zaznanih potrebah podjetij. S temi aktivnostmi se stremi, k čimprejšnji izdelavi čezmejnega intervencijskega načrta za potrebe po inovacijah ter ponuditi izhodišča za načrtovanje nadaljnjih faz razvoja. Podjetja, ki sodelujejo v projektu imajo vso potrebno podporo s strani kompetentnih strokovnjakov. Dodano vrednost za čezmejno območje predstavlja tudi načrtovan nadaljnji razvoj skupnih čezmejnih aktivnosti in pilotnih projektov.